Kdoulový koláč s drobenkou
Včera jsem šla kolem zahrádek a na kdouloni visí ještě pár zasněžených kdoulí. V našem sklepě už jich také moc není, většinu jsem přeměnila na kdoulovou zavařeninu. Zkusila jsem několik verzí, sladkou čistě kdoulovou a méně sladkou s citronem a bhútánským citrónovým pepřem. Jinak jsem kdoule nacpala všude možně a jsem z nich nadšená. Sice je jejich čištění trochu pracnější, ale jejich skvělá vůně a chuť za to stojí. Výborné jsou na slano i na sladko, ať už pečené s masem, vařené s červeným zelím, nebo v koláči či perníku. Napadá mě ještě spousta receptů, kde bych je ráda použila, ale zásoby se bohužel tenčí. Z těch pár kilo ve sklepě nejspíš bude želé na cukroví, ale uvidíme, možná dostanu chuť vyzkoušet něco jiného. Třeba ještě jednou upeču tenhle skvělý koláč z křehkého těsta.
12 porcí (forma 280 x 40 mm)
INGREDIENCE – KŘEHKÉ TĚSTO:
- 250 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- špetka hrubé mořské soli
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
INGREDIENCE – KDOULOVÁ NÁPLŇ:
- 1 200 g kdoulí
- 150 g cukru
- 1 lžička mleté skořice
- šťáva z jednoho citronu
INGREDIENCE – DROBENKA:
- 100 g pohankové mouky
- 60 g másla
- 30 g cukru krupice
- 20 g vanilkového cukru
- 30 g vlašských ořechů
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
POSTUP:
- Nejprve si připravíme křehké těsto, mouku společně s moučkovým cukrem prosejeme do mísy, přidáme máslo nakrájené na malé kostičky a rychle propracujeme. Vznikne nám máslová drobenka, ke které přidáme žloutky, špetku hrubé mořské soli a rychle vypracujeme hladké těsto. Hrubá mořská sůl se zcela nerozpustí a dodá koláči šmrnc. Hotové těsto dáme do uzavíratelné misky a necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout.
- Kdoule důkladně očistíme a omyjeme od chloupků, ideální je napustit si dřez vodou a každou kdouli promnout mezi dlaněmi a pak ještě omýt. Očištěné kdoule rozkrojíme na čtvrtiny a zbavíme jádřinců. Čtvrtiny nakrájíme na tlustší plátky a dáme je do hrnce. Přisypeme k nim cukr, mletou skořici a zalijeme citrónovou šťávou. Na mírném plameni za občasného míchání povaříme přibližně půl hodiny, aby nám kdoule lehce změkly. Kdoulovou náplň necháme vychladnout.
- Těsto vyndáme z lednice, necháme trochu změknout a vyválíme mezi dvěma pečícími papíry na tenkou placku o průměru větším, než máme formu. Těsto přesuneme namotané na válečku do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Těsto do formy rovnoměrně vymačkáme lehce přes okraje, dno propícháme vidličkou, aby mohla unikat při pečení pára. Do formy s těstem nasypeme fazole, nebo keramické kuličky na pečení a dáme předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C na 10 minut. Korpus necháme vychladnout a dáme pryč zátěž. Pak odřežeme kolem dokola přebytečné těsto, okraj koláče se tak hezky začistí.
- Připravíme si ořechovou drobenku. Do mísy dáme pohankovou mouku, nasekané ořechy, na kostičky nakrájené a lehce změklé máslo, vanilkový cukr a čerstvou citrónovou kůru. Čistýma rukama vypracujeme drobenku. Pohanková mouka má jemnou ořechovou chuť, navíc je bohatá na vitamíny a minerální látky.
- Do vychladlého korpusu dáme kdoulovou náplň, posypeme ořechovou drobenkou a dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C na 30 až 40 minut, dokud nemá drobenka zlatavou barvu. Koláč po upečení necháme vychladnout, můžeme jej podávat s lžící zakysané smetany nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.