Rajčatová polévka s fazolemi
Polévka z toskánských loupaných rajčat patří k mým oblíbeným. Její příprava je rychlá, takže rázem máte uvařený lehký oběd či večeři. Růžové a bílé fazole polévku nejen ozdobí, ale jejich oříšková chuť skvěle ladí s rajčaty.
4 porce
INGREDIENCE:
- 800 g (dvě plechovky) toskánských loupaných rajčat
- 50 g menších růžových fazolí
- 50 g menších bílých fazolí
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 snítka bazalky
- olivový olej
- smetana 31% na ozdobu
- pepř
- sůl
POSTUP:
- Růžové a bílé fazole namočíme do misky s vodou alespoň na 12 hodin, vodu minimálně jednou luštěninám vyměníme. Před vařením vodu, v které byly luštěniny namočené, slijeme. Do hrnce dáme ve vodě propláchnuté fazolky, přidáme čistou vodu, lehce osolíme a vaříme do měkka. Ideální je, pokud jsou fazole uvařeny na zkus. Po uvaření luštěniny scedíme a propláchneme ještě jednou čistou vodou.
- V hrnci na olivovém oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli a česnek. Zabere nám to tak 2 – 3 minuty, pak zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme loupaná rajčata. Otrháme lístky bazalky, část jí schováme na ozdobu, zbytek i se stonky přidáme do polévky. Polévku povaříme 15 minut a na konec rozmixujeme do hladka. Do polévky přidáme uvařené fazolky, část si můžeme schovat na ozdobu. Dle chuti polévku osolíme a opepříme.
- Polévku servírujeme v misce. Zakápneme ji olivovým olejem, smetanou a ozdobíme lístky bazalky a barevnými fazolkami. Lehce opepříme čerstvě namletým barevným pepřem.
Tip 1: Pokud zrovna nemáme po ruce zeleninový vývar, můžeme na olivovém oleji s česnekem a cibulí lehce orestovat ještě na drobno nakrájenou zeleninu (1 mrkev a stonek řapíkatého celeru). Zeleninu restujeme přibližne 5 minut a pak zalijeme studenou vodou.