Tarator s vejcem

Tarator s vejcem

Tarator je studená bulharská polévka, která skvěle osvěží v parných letních dnech.

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 2 salátové okurky
  • 2 velké kelímky bílého jogurtu
  • 3 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • svazek kopru
  • květy pažitky na ozdobu
  • kvítky šalvěje na ozdobu
  • kvítky sedmikrásky na ozdobu
  • pepř
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Okurku omyjeme a na struhadle na jemno nastrouháme. Do mísy přidáme bílý jogurt, prolisovaný česnek a nasekaný kopr, část kopru si schováme na ozdobu. Polévku podle chuti osolíme, opepříme a vše řádně promícháme. Dáme vychladit do lednice, alespoň na jednu hodinu.
  2. Mezitím uvaříme vejce na tvrdo a zchladíme ve studené vodě.
  3. Polévku před servírování znovu promícháme, okurka totiž po osolení pouští hodně vody. Vychlazenou polévku ozdobíme vejcem rozděleným na čtvrtky, koprem, květy pažitky, kvítky šalvěje, kvítky sedmikrásky a čerstvě namletým barevným pepřem.