Salát s quinou, tuňákem, polníčkem, avokádem a vejcem
Tento salát se výborně hodí jako hlavní jídlo v horkých letních dnech. Recept vznikl úplnou náhodou, když jsem přemýšlela, co bych tak mohla uvařit a nemusela na nákup. Prošla jsem zásoby v lednici, špajzu, prošla se po zahradě.. A recept na tento salát byl na světě.
4 porce
INGREDIENCE:
- 100 g černé quinoy
- 125 g polníčku
- 2 velké plechovky tuňáka ve slunečnicovém oleji
- 4 vejce
- 1 sklenička sušených rajčat ve slunečnicovém oleji
- 1 střední červená cibule
- 1 avokádo
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíci oleje
- květ sedmikrásky na ozdobu
- kvítky šalvěje na ozdobu
- pepř
- sůl
POSTUP:
- Vejce uvaříme na tvrdo a necháme ve studené vodě vychladnout. Oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
- Černou quinou uvaříme dle návodu, scedíme a necháme vychladnout. Do mísy přidáme quinou, pokrájená sušená rajčata, pár lžiček oleje ze sušených rajčat, polovinu tuňáka, červenou cibuli nakrájenou na kostičky, polovinu avokáda nakrájeného na kostičky a lžíci citrónové šťávy. Olej ze sušených rajčat dodá quinoe výbornou chuť. Lehce osolíme a opepříme a vše zlehka promícháme.
- V misce našleháme olivový olej s druhou polovinou citrónové šťávy, lehce osolíme a opepříme. Pár lžiček dresinku si necháme stranou, použijeme ho později při servírování na zbytek avokáda. Dresink zlehka promícháme s polníčkem a přídáme větší kousky zbylého tuňáka.
- Servírujeme na hlubokém talíři, na quinou poklademe čtvrtky vajec, lehce je opepříme čerstvě mletým pepřem. Salát z polníčku a tuňáka nazdobíme kvítky šalvěje a sedmikrásky. Po stranách poklademe avokádo nakrájené na tenké plátky a zakápneme salátovým dresinkem.