Salát à la Tum Mak Hoong
Tum Mak Hoong je původem z Laosu a jedná se o salát ze zelené papay. Připravuje se v tradičním keramickém hmoždíři s hliněným tloukem. Po návratu z Laosu, kde jsem ho jedla skoro každý den, jsem vymýšlela, jak nahradit zelenou papayu, kterou bych musela složitě shánět. A napadlo mě použít mladou cuketu, kterých mám každý rok na zahradě spousty. Cuketa je oproti zelené papay méně výrazná, proto jsem si recept upravila a přidala více limetové šťávy, která přidá salátu potřebnou kyselost.
4 porce
INGREDIENCE:
- 5 mrkví
- 2 zelené mladé cukety (místo zelené papay)
- 100 g rajčat
- 100 g čerstvých dlouhých zelených fazolek (ideálně odrůda vigna čínská)
- 2 stroužky česneku
- 1 limeta
- 4 lžíce rybí omáčky
- 1 čajová lžička krevetové pasty
- 1 lžička třtinového cukru
- svazek koriandru
- 5 chilli papriček Birds Eye Baby
POSTUP:
- Mrkev oloupeme a spolu s cuketami ji nakrájíme na tenké nudličky julienne. Zelené fazolky opláchneme a nasekáme na kusy o délce přibližně 4 cm. Rajčata nakrájíme na tenké proužky. Česnek nakrájíme na drobno. otrháme lístky koriandru a jeho stonky nasekáme na jemno. Chilli papričky pokrájíme na tenká kolečka. Množství chilli papriček upravte podle své chuti.
- Do keramického hmoždíře dáme krevetovou pastu, třtinový cukr, česnek, chilli papričky, nasekané stonky koriandru, šťávu z limety a potlučte hmoždířem. Přidejte rybí omáčku a zbytek surovin, část lístků koriandru si schováme na ozdobu. Vše v hmoždíři promícháme a lehce potlučeme.
- Salát servírujeme ozdobený lístky koriandru. Výborné je ho podávat společně s lepkavou rýží, skvěle se do ní naseje úžasná šťáva ze salátu.