Kuře s omáčkou z pečeného česneku
Tento recept mám moc ráda, protože jeho příprava je velmi rychlá. Vše se peče v jedné zapékací misce či pekáčku a nakonec se jen rychle dodělá omáčka z pečeného česneku. Česnek po upečení příjemně zesládne a omáčka z něj skvěle doplní pečené kuře a brambory.
2 porce
INGREDIENCE:
- 2 kuřecí stehna
- 8 středních nových brambor
- 1 velká palice česneku
- 2 stroužky česneku
- snítka čerstvé majoránky
- snítka tymiánu
- snítka rozmarýnu
- 1 lžička citrónové kůry z bio citrónu
- 30 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce smetany 31%
- 50 ml suchého bílého vína
- 50 ml vody
- pepř
- sůl
POSTUP:
- V misce smícháme změklé máslo, dva stroužky česneku, lžičku citrónové kůry a nasekané bylinky. Bylinkové máslo zlehka osolíme a opepříme a necháme v lednici chvilku ztuhnout, asi 20 minut, aby se nám lépe plnilo pod kůži kuřete.
- Kuřecí stehna očistíme, uděláme pod kůží kapsu, do které dáme bylinkové máslo. Stehna vložíme do zapékací misky a část bylinkového másla dáme na vrch. Přidáme očištěné a omyté brambory i se slupkou. Kuřecí stehna i brambory pokapeme olivovým olejem a vše zlehka osolíme a opepříme. Palici česneku dáme na čtverec pečícího papíru, zakápneme olivovým olejem, lehce osolíme a opepříme. Česnek zabalíme do pečícího papíru a zavážeme provázkem. Balíček česneku dáme do zapékací misky ke kuřeti a bramborám. Zapékací misku překryjeme alobalem a vložíme do rozpálené trouby na 200°C. Vše pečeme přikryté 30 minut a poté odstraníme alobal. Teplotu stáhneme na 180°C a kuře dopečeme do zlatova, to nám bude trvat přibližně dalších 30 minut. Během pečení potíráme kuře i brambory vypečenou šťávou. Ke konci pečení můžeme přepnout troubu na gril. Když jsou brambory i kuře upečené z jedné strany, tak je přetočíme a opečeme i z druhé.
- Na konci pečení vyndáme česnek a rozbalíme balíček. Stroužky česneku vymačkáme prstem do mističky a odložíme stranou. Kuře dáme na předehřátou mísu a přikryjeme poklicí, aby nám nevychladlo.
- Šťávu z pekáčku slijeme do pánve, stěrkou setřeme do pánve i usazeniny z pekáčku. Na silném ohni přivedeme výpek k varu. Když se nám šťáva začne vařit, přilijeme k ní vodu a bílé víno a za stálého míchání zredukujeme tekutinu asi o třetinu. Do svařené šťávy přidáme upečený a vymačkaný česnek, promícháme a vlijeme smetanu. Omáčku ochutnáme a případně lehce dosolíme a dopepříme. Nakonec omáčku propasírujeme přes sítko.
- Kuřecí stehna naservírujeme na talíř, pečené brambory nakrojíme na půl a přelijeme omáčkou z pečeného česneku. Brambory ještě nakonec posypeme na jemno nasekaným rozmarýnem.