Koláč s čokoládovou náplní

Moje kamarádka přijela po delší době na návštěvu do Prahy z Jamajky a poprosila mě, jestli bych nemohla něco uvařit. Přála si, aby to bylo veganské, což pro mě byla výzva. Pár dní jsem si lámala hlavu, co udělat, pročetla spoustu receptů a pak jsem se porozhlédla, co ze zásob, které mám doma, bych mohla použít. Nakonec jsem upravila můj oblíbený recept na těsto na quiche do sladké variace a máslo nahradila kokosovým olejem. Kromě kokosového mléka jsem měla doma všechny potřebné ingredience. V hodně veganských receptech jsem narazila na spojení avokáda a kakaového prášku a měla jsem to chuť vyzkoušet. Navíc, kdo by neměl rád čokoládovou náplň, že? Nechtěla jsem koláč příliš sladit cukrem, a tak jsem přidala dva hodně zralé sladké banány. Chuť koláče mě příjemně překvapila, těsto bylo křupavé a náplň výborně vláčná. Byla jsem trochu nervózní, jestli bude koláč chutnat a nakonec měl u všech úspěch.
8 porcí
INGREDIENCE – TĚSTO:
- 150 g hladké mouky
 - 100 g kokosové mouky
 - 80 g kokosového oleje
 - 2 lžíce kokosového cukru
 - 50 ml vychlazené kokosové vody
 - špetka soli
 
INGREDIENCE – NÁPLŇ:
- 2 avokáda
 - 2 banány
 - 6 lžic kakaového prášku natural
 - 2 plechovky kokosového mléka
 - 1 lžíce kokosového cukru
 
POSTUP:
- Plechovky s kokosovým mlékem dáme do lednice a necháme vychladit, aby se nám oddělila voda a pevná část. Zhruba po dvou hodinách plechovky opatrně otevřeme a odebereme pevnou část do misky, tu pak použijeme na náplň. Kokosovou vodu použijeme na přípravu těsta.
 - Do mísy dáme všechny suché ingredience na těsto a pořádně promísíme. Přidáme kokosový olej, vychlazenou kokosovou vodu a vypracujeme rukama hladké těsto. Těsto nejdřív hněteme v míse a pak na závěr na lehce pomoučeném válu či stole. Když se nám těsto spojí a je hladké, dáme ho do uzavíratelné nádoby a necháme ho odpočinout v lednici 1 hodinu.
 - Formu na koláč o průměru 26 cm vymažeme kokosovým olejem. Těsto na pomoučené pracovní desce vyválíme, musí zhruba o 3 cm přesahovat formu. Opatrně přesuneme těsto do formy a pomocí prstů vytvarujeme okraje. Vidličkou na několika místech propíchneme těsto, aby mohla unikat při pečení pára. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C cca 20 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout.
 - Zatímco nám korpus chladne, připravíme si čokoládovou náplň. Avokádo a banány oloupeme a v robotu rozmixujeme dohladka. Mixérem ušleháme tuhou část kokosového mléka s rozmixovaným avokádem a banány, cukrem a kakaovým práškem. Množství cukru závisí na tom, jak máme sladké banány. Směs nalijeme na upečený a vychladlý dortový korpus. Koláč pečeme v troubě na 180°C přibližně 15 minut.
 - Vychladlý koláč můžeme ozdobit ovocem nebo jedlými květy.