Pečená červená řepa s cizrnou, česnekem a sýrem Labneh

Pečená červená řepa s cizrnou, česnekem a sýrem Labneh

Recept na pečenou řepu jsem měla v hlavě už od začátku podzimu, ale pořád jsem nebyla schopná se k vaření dokopat. Minulou sobotu jsem na trhu objevila kromě červené řepy i řepu žlutou, a dneska jsem se konečně vrhla na vaření. Plánovala jsem udělat jen dresink s olivovým olejem, citrónovou šťávou a bylinkami. Dnes mě v průběhu vaření napadlo přidat ještě tahini pastu a chilli papričky, obojí výborně zvýraznilo a doplnilo chuť. Navrch jsem dala krémový sýr Labneh, který zjemní pálivost chilli papriček.

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 6 středních ks červené řepy
  • 6 středních ks žluté řepy
  • 12 stroužků česneku
  • 100 g cizrny
  • pár snítek petržele
  • snítka máty
  • 6 chilli papriček Demon red
  • 3 lžičky nesolené tahini pasty
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 5 lžic olivového oleje
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Cizrnu namočíme do vody na 24 hodin. Během namáčení vodu alespoň tři krát vyměníme. Po namáčení cizrnu slijeme, dáme do hrnce a zalijeme čistou vodou, vaříme do měkka asi 30 – 40 minut.
  2. Řepu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Nakrájenou řepu a stroužky česneku naskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Zakápneme olivovým olejem a zlehka osolíme. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 20 minut. Po dvaceti minutách přidáme do pekáčku uvařenou cizrnu, podlijeme vše asi 100 ml vody a necháme péct dalších 20 minut.
  3. Zatím si připravíme dresink, v míse smícháme olivový olej, citrónovou šťávu, tahini pastu, nasekané chilli papričky a špetku soli.
  4. Upečenou zeleninu s cizrnou naskládáme na talíř a pokapeme dresinkem. Vše posypeme nasekanou mátou a petrželkou, nakonec přidáme krémový sýr Labneh. K pečené řepě se výborně hodí cizrnový hummus (postup na něj najdete v receptu Pečená zelenina a cizrnový hummus).