Baba Ganoush
Baba Ganoush je dip z pečeného lilku. Lilek můžeme upéct v troubě, ale výraznější chuť bude mít, pokud jej uděláme na grilu. Skvěle se hodí jako příloha k pečenému masu nebo jej můžete podávat jako předkrm spolu s čerstvým Pita chlebem. Recept na chléb Pita najdete v kategorii Zakladní recepty.
4 porce
INGREDIENCE:
- 3 větší lilky
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky tahini pasty
- 1 granátové jablko
- šťáva z 1/2 citrónu
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
POSTUP:
- Lilky omyjeme, osušíme a propícháme vidličkou kolem dokola. Troubu předehřejeme na 200°C, lilky dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme je 30 -45 minut. Lilky musí být upečeny do měkka. Po upečení lilky necháme zchladnout. Po vychladnutí lilky oloupeme, necháme vykapat šťávu a nakonec je na jemno nakrájíme.
- V hmoždíři utlučeme česnek společně se špetkou soli, tahini pastou a citrónovou šťávou. K hotové pastě přidáme na jemno nakrájené lilky, pořádně promícháme a podle chuti dosolíme.
- Hotový dip Baba Ganoush dáme do mísy, zlehka pokapeme olivovým olejem a posypeme jadérky z granátového jablka.