Sirup z květů růže
Sirup z květů růže má úžasnou květinovou vůni a chuť. Nejraději mám kombinaci z květů růže stolisté a svraskalé. Stolistá růže má citrónový nádech a růže stolistá přidá, kromě chuti, sirupu i krásnou barvu.
1 ,5 l sirupu
INGREDIENCE:
- 2 hrsti květů růže svraskalé
- 2 hrsti květů růže stolisté
- 800 g cukru
- 1 l vody
- 20 g kyseliny citrónové
POSTUP:
- Květy růží opláchneme a dáme do sterilované sklenice s víčkem. Zalijeme převařenou vodou a přidáme kyselinu citronovou. Promícháme a necháme macerovat v chladu 48 hodin.
- Macerát přecedíme do hrnce přes cedník vyložený plátýnkem. Přidáme cukr a zamícháme, mícháme dokud se cukr nerozpustí.
- Přivedeme k varu a povaříme 3 min. Ihned plníme do sterilovaných lahví.
Tip 1: Lahve řádně vymyjte a dejte sterilovat do trouby zahřáté na 150°C po dobu 30 min. Víčka řádně umyjte a dejte do hrnce se studenou vodou, přiveďte vodu k varu a povařte alespoň 5 min. Víčka a lahve vyndavejte nerezovou pinzetou a nechte je okapat. Šťávu plňte do horkých lahví.
Tip 2: Pokud se ušpiní okraj lahve či víčko, tak je otřete čistým hadříkem namočeným v alkoholu (min. 40%).