Kuře s omáčkou z pečeného česneku

Kuře s omáčkou z pečeného česneku

Tento recept mám moc ráda, protože jeho příprava je velmi rychlá. Vše se peče v jedné zapékací misce či pekáčku a nakonec se jen rychle dodělá omáčka z pečeného česneku. Česnek po upečení příjemně zesládne a omáčka z něj skvěle doplní pečené kuře a brambory.

 

2 porce

 

INGREDIENCE:

  • 2 kuřecí stehna
  • 8 středních nových brambor
  • 1 velká palice česneku
  • 2 stroužky česneku
  • snítka čerstvé majoránky
  • snítka tymiánu
  • snítka rozmarýnu
  • 1 lžička citrónové kůry z bio citrónu
  • 30 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce smetany 31%
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 50 ml vody
  • pepř
  • sůl

 

POSTUP:

  1. V misce smícháme změklé máslo, dva stroužky česneku, lžičku citrónové kůry a nasekané bylinky. Bylinkové máslo zlehka osolíme a opepříme a necháme v lednici chvilku ztuhnout, asi 20 minut, aby se nám lépe plnilo pod kůži kuřete.
  2. Kuřecí stehna očistíme, uděláme pod kůží kapsu, do které dáme bylinkové máslo. Stehna vložíme do zapékací misky a část bylinkového másla dáme na vrch. Přidáme očištěné a omyté brambory i se slupkou. Kuřecí stehna i brambory pokapeme olivovým olejem a vše zlehka osolíme a opepříme. Palici česneku dáme na čtverec pečícího papíru, zakápneme olivovým olejem, lehce osolíme a opepříme. Česnek zabalíme do pečícího papíru a zavážeme provázkem. Balíček česneku dáme do zapékací misky ke kuřeti a bramborám. Zapékací misku překryjeme alobalem a vložíme do rozpálené trouby na 200°C. Vše pečeme přikryté 30 minut a poté odstraníme alobal. Teplotu stáhneme na 180°C a kuře dopečeme do zlatova, to nám bude trvat přibližně dalších 30 minut. Během pečení potíráme kuře i brambory vypečenou šťávou. Ke konci pečení můžeme přepnout troubu na gril. Když jsou brambory i kuře upečené z jedné strany, tak je přetočíme a opečeme i z druhé.
  3. Na konci pečení vyndáme česnek a rozbalíme balíček. Stroužky česneku vymačkáme prstem do mističky a odložíme stranou. Kuře dáme na předehřátou mísu a přikryjeme poklicí, aby nám nevychladlo.
  4. Šťávu z pekáčku slijeme do pánve, stěrkou setřeme do pánve i usazeniny z pekáčku. Na silném ohni přivedeme výpek k varu. Když se nám šťáva začne vařit, přilijeme k ní vodu a bílé víno a za stálého míchání zredukujeme tekutinu asi o třetinu. Do svařené šťávy přidáme upečený a vymačkaný česnek, promícháme a vlijeme smetanu. Omáčku ochutnáme a případně lehce dosolíme a dopepříme. Nakonec omáčku propasírujeme přes sítko.
  5. Kuřecí stehna naservírujeme na talíř, pečené brambory nakrojíme na půl a přelijeme omáčkou z pečeného česneku. Brambory ještě nakonec posypeme na jemno nasekaným rozmarýnem.