Řecký salát

Řecký salát

V Řecku nesmí při každém jídle na stole chybět mísa se salátem, bílý chléb a voda. V horkých letních dnech mi tohle trio úplně postačí k večeři, když chci rychle připravit něco k jídlu.

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 2 salátové okurky
  • 300 g cherry rajčat
  • 2 bílé papriky
  • 1 červená cibule
  • 150 g oliv Kalamata
  • 250 g sýru feta
  • 3 lžičky sušeného oregana
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • pepř
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Zeleninu očistíme a omyjeme. Nakrájíme okurky na kolečka a ty pak nařežeme na čtvrtiny. Cherry rajčata nakrájíme na čtvrtky. Červenou cibuli rozkrojíme na půl a nakrájíme na tenké plátky, ty pak v ruce rozmělníme na jednotlivé dílky. Bílou papriku nakrájíme na nudličky.
  2. V misce si připravíme salátový dresink, přidáme červený vinný ocet, olivový olej, oregano, zlehka opepříme a osolíme. Soli radši dejte méně, salátu slanost přidá sýr feta. Dresink pořádně promícháme metličkou.
  3. Do mísy na salát dáme všechnu zeleninu, přidáme nakrájený sýr feta na plátky a olivy kalamata. Zalijeme dresinkem a salát zlehka promísíme, aby se nám feta nerozdrobila.