Krémová polévka z dračí mrkve
Mrkvová polévka patří k mým oblíbeným už od dětství, velmi často nám ji vařila naše mamina. Navíc je její příprava velmi jednoduchá a rychlá. Recept jsem si trochu upravila, maminka polévku nemixovala a na zahuštění používala jíšku. Mám ráda původní odrůdy rostlin a napadlo mě polévku udělat z fialové dračí mrkve. Nakonec jsem se pro větší barevnost rozhodla použít i klasickou oranžovou mrkev, upekla jsem jí v troubě a polévku s ní nazdobila. Mrkvev pečením lehce zkaramelizuje a polévce přidá úžasnou chuť.
4 porce
INGREDIENCE:
- 500 g dračí mrkve
- 2 větší oranžové mrkve
- pár snítek hladkolisté petržele
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 g másla
- 50 ml smetany 31%
- 1 lžíce olivového oleje
- pepř
- sůl
POSTUP:
- Mrkev nastrouháme na struhadle na jemno. V hrnci rozpustíme máslo a za občasného míchání na středním plameni na něm restujeme mrkev asi 15 min. Mrkev se nesmí připalovat, chceme aby byla jen lehce orestovaná. Po 15 minutách restovanou mrkev zalijeme zeleninovým vývarem, lehce osolíme a opepříme, a na mírném plameni necháme probublávat asi 15 – 20 minut.
- Oranžovou mrkev nakrájíme na tenké plátky. Plátky mrkve potřeme z obou stran a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 10 -15 minut, dokud mrkev nechytí barvu. Je lepší použít pekáček s vyložený pečícím papírem, aby se nám mrkev k pekáčku nepřichytila.
- Na konci vaření polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Na závěr do polévky přidáme smetanu a pořádně zamícháme.
- Polévku servírujeme v miskách ozdobenou pečenou mrkví, nasekanou petrželkou a kapkou smetany.
Tip : Fialová mrkev hodně barví, takže pokud si nechcete zničit ruce, jako já, je dobré použít rukavice.. 😀