Nakládané papričky Jalapeños s dračí mrkví
Nakládaných papriček Jalapeño bych se mohla ujíst. Ačkoliv různé druhy chilli papriček pěstuji už několik let, letos jsem je poprvé zkusila zavařit. První sklizeň jsem udělala s klasickou oranžovou mrkví. Při druhé vlně sklízení jsem měla doma i dračí mrkev a napadlo mě, že vyzkouším, jak mrkev nálev obarví. Z výsledku jsem byla nadšená, nálev má nádhernou karmínovou barvu.
4 skleničky
INGREDIENCE:
- 10 – 15 papriček Jalapeño
- 1 dračí mrkev
- 3 stroužky česneku
- 300 ml vody
- 300 ml bílého vinného octa
- 2 lžičky semínek koriandru
- 4 lžíce cukru
- 2 lžičky soli
POSTUP:
- Papričky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Mrkev a česnek oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Do sterilovaných sklenic dáme na dno mrkev a česnek a navrch dáme nakrájené papričky Jalapeño.
- Do hrnce dáme vodu, bílý vinný ocet, cukr, semínka koriandru, cukr a sůl a nálev přivedeme k varu. Horkým nálevem zalijeme naplněné sklenice a zavíčkujeme.
- Naplněné sklenice naskládáme do plechu s vyšším okrajem a zalijeme horkou vodou, voda by měla sahat do výšky cca 2 cm. Dáme na spodní příčku do předehřáté trouby na 180°C a necháme v troubě cca 25 minut. Nakonec sklenice vyndáme, dáme je do kuchyňského dřezu či vany a postupně chladíme. Nejdříve na ně nalijeme teplou vodu, postupně chladnější a chladnější, nakonec úplně studenou. Sklenice bychom měli vychladit do 10 minut.
Tip 1: Skleničky řádně vymyjte a dejte sterilovat do trouby zahřáté na 150°C po dobu 30 min. Víčka řádně umyjte a dejte do hrnce se studenou vodou, přiveďte vodu k varu a povařte alespoň 5 min. Víčka vyndavejte z horké vody nerezovou pinzetou a nechte je okapat.
Tip 2: Na plnění sklenic používejte nerezovou nálevku na zavařovací sklenice. Okraje sklenic zůstanou čisté a plnění sklenic je mnohem rychlejší. Nálevku před použitím přelijte vroucí vodou.
Tip 3: Pokud se ušpiní okraj sklenice či víčko, otřete je čistým hadříkem namočeným v alkoholu (min. 40 %).