Pečená červená řepa s cizrnou, česnekem a sýrem Labneh
Recept na pečenou řepu jsem měla v hlavě už od začátku podzimu, ale pořád jsem nebyla schopná se k vaření dokopat. Minulou sobotu jsem na trhu objevila kromě červené řepy i řepu žlutou, a dneska jsem se konečně vrhla na vaření. Plánovala jsem udělat jen dresink s olivovým olejem, citrónovou šťávou a bylinkami. Dnes mě v průběhu vaření napadlo přidat ještě tahini pastu a chilli papričky, obojí výborně zvýraznilo a doplnilo chuť. Navrch jsem dala krémový sýr Labneh, který zjemní pálivost chilli papriček.
4 porce
INGREDIENCE:
- 6 středních ks červené řepy
- 6 středních ks žluté řepy
- 12 stroužků česneku
- 100 g cizrny
- pár snítek petržele
- snítka máty
- 6 chilli papriček Demon red
- 3 lžičky nesolené tahini pasty
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 5 lžic olivového oleje
- sůl
POSTUP:
- Cizrnu namočíme do vody na 24 hodin. Během namáčení vodu alespoň tři krát vyměníme. Po namáčení cizrnu slijeme, dáme do hrnce a zalijeme čistou vodou, vaříme do měkka asi 30 – 40 minut.
- Řepu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Nakrájenou řepu a stroužky česneku naskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Zakápneme olivovým olejem a zlehka osolíme. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 20 minut. Po dvaceti minutách přidáme do pekáčku uvařenou cizrnu, podlijeme vše asi 100 ml vody a necháme péct dalších 20 minut.
- Zatím si připravíme dresink, v míse smícháme olivový olej, citrónovou šťávu, tahini pastu, nasekané chilli papričky a špetku soli.
- Upečenou zeleninu s cizrnou naskládáme na talíř a pokapeme dresinkem. Vše posypeme nasekanou mátou a petrželkou, nakonec přidáme krémový sýr Labneh. K pečené řepě se výborně hodí cizrnový hummus (postup na něj najdete v receptu Pečená zelenina a cizrnový hummus).