Steak z květové špičky s letním bramborovým salátem
Steak z květové špičky patří k mým oblíbeným. Květová špička je libové maso v horní části zadní kýty, její název vznikl díky mramorování jemnými žilkami tuku. Tento sval není příliš namáhaný, maso je křehké, šťavnaté a má jemnou chuť. Jako přílohu jsem tentokrát zvolila lehký salát z nových brambor s bylinkami.
4 porce
INGREDIENCE – MASO:
- 800 g hovězí květové špičky
- snítka mateřídoušky
- 10 lístků šalvěje
- 2 lžíce olivového oleje
- pepř
- sůl
INGREDIENCE – SALÁT:
- 500 g raných brambor
- 1 červená cibule
- 4 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce nasekaného kopru
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 2 lžíce olivového oleje
- pepř
- sůl
POSTUP:
- Brambory uvaříme ve slupce, musí zůstat tuhé, aby se nám v salátu nerozpadly. Pokud máte dietu se sníženým obsahem draslíku, připravte je následovně. Brambory očistěte, slupky okrájejte a namočte je na dvě hodiny do studené vody. Díky louhování ve vodě se sníží obsah draslíku. Vodu před vařením vyměňte za čistou, osolte a brambory uvařte.
- Vychladlé brambory nakrájíme na větší kostky, přidáme cibuli pokrájenou na nudličky a nasekané bylinky. V misce prošleháme zakysanou smetanu, olivový olej a citrónovou šťávu. Zálivku nalijeme na brambory, osolíme, opepříme a vše promícháme.
- Maso vyndáme z lednice, potřeme olivovým olejem a posypeme nasekanými bylinkami. Maso musí mít před tepelnou úpravou pokojovou teplotu, aby nedostalo při opékání tepelný šok a nevytekla nám z něj všechna šťáva. Ideální výška steaku je 2 – 3 cm, aby maso zůstalo šťavnaté. Steaky osolíme a opepříme z obou stran. Grilovací pánev rozpálíme a opečeme na ní maso zprudka, z každé strany necelé 2 minuty. Steaky z pánve přendáme do pekáčku a pečeme v rozpálené troubě na 200°C 5 – 8 minut, podle toho, jak ho chceme mít propečené.
- Maso servírujeme společně s bramborovým salátem. Salát můžeme ještě dozdobit plátky červené cibule a nasekanými bylinkami.