Kapr pečený na bylinkách a gratinované brambory
Pečeného kapra na bylinkách mám velmi ráda a připravuji ho většinou několikrát během roku. Jeden čas jsme doma polovinu kapra na Štědrý den pekli, z druhé půlky dělala moje maminka „tradiční“ kapří řízky. Smažený kapr s bramborovým salátem patří k jedné z nejmladších tradic, začal se u nás objevovat ve 20. letech 20. století, teprve v 50. letech se v našich krajích tato tradice uchytila. Do té doby v rybníkářských oblastech převládala úprava kapra na modro či na černo. Staročeský recept na kapra na modro najdete na blogu, psala jsem o něm v loňském roce.
4 porce
INGREDIENCE – KAPR:
- 1000 g (4 x 250 g) filetů z kapra (s kůží bez kosti)
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1 lžička nasekaného čerstvého estragonu
- 4 lístky šalvěje
- 2 citróny
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 20 g másla
- pepř
- sůl
INGREDIENCE – BRAMBORY:
- 400 g lojovitých brambor (varný typ A)
- 100 ml smetany 31%
- 100 ml plnotučného mléka
- 15 g másla + na vymazání zapékací mísy
- 1/2 kávové lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- 1 střední cibule nakrájená na tenké plátky
- petrželka na ozdobu
POSTUP:
- Brambory omyjeme, oloupeme a na 1 až 2 hodiny je dáme do studené vody (namáčení je úprava pro dialyzované pacienty, aby se snížil obsah draslíku).
- Mezitím omyjeme a osušíme kapří filety, pokapeme je šťávou z jednoho citrónu a necháme v lednici 15 minut odležet. Do mističky nalijeme olivový olej, přidáme prolisované dva stroužky česneku a na jemno nasekané bylinky (tymián, rozmarýn, šalvěj a estragon), vše promícháme. Filety naskládáme na mísu kůží dolů a potřeme připravenou marinádou, přiklopíme poklicí a necháme v lednici odležet půl hodiny.
- Do malého rendlíčku nalijeme mléko a smetanu, přidáme strouhaný muškátový oříšek, 15 g másla a lehce osolíme. Dáme na mírný plamen a prohřejeme, aby se máslo rozpustilo.
- Brambory nakrájíme na velmi tenké plátky na mandolíně. Zapékací misku vymažeme máslem a na dno skládáme první vrstvu plátků brambor. Brambory skládáme tak, aby se částečně překrývaly. Na vrstvu brambor poklademe část nakrájené cibule a česneku a zlehka osolíme. Dáme další vrstvu brambor, pak cibuli a česnek, vše opět zlehka osolíme. Pokračujeme ve vrstvení pořád dokola, poslední vrstva musí být tvořena bramborami. Vše zalijeme horkou směsí mléka a smetany, kterou jsme si připravili předem. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme přibližně 50 minut. Brambory by měly být upečeny do měkka, horní vrstva brambor má lehce nazlátlou barvu. Při pečení je lepší zapékací misku položit na plech, kdyby nám směs smetany s mlékem přetekla přes okraj.
- Na pánvi rozpustíme 10 g másla a na středním plameni na másle opečeme kapří filety (kůží dolů) přibližně 5 minut. Pekáč či zapékací misku vymažeme zbylým máslem, poklademe citrónem nakrájeným na plátky a na vrch dáme opečené filety. Pokud nemáme citróny v bio kvalitě, je lepší slupku okrájet. Kapra s plátky citrónu pečeme v troubě rozpálené na 220°C 10 až 15 minut dozlatova.
- Kapří filety servírujeme pokladené plátky pečeného citrónu společně s gratinovanými bramborami, vše ozdobíme nasekanou čerstvou petrželkou.