Mango salát s mrkví, arašídy a koriandrem
Původně jsem dneska neměla v plánu ani vařit, ani fotit a na blog jsem chtěla dát úplně jiný recept. Ale občas je prostě vše jinak. 🙂 Mango salát je jedno z mých nejoblíbenějších jídel z jihovýchodní Asie. Narazíte na něj v mnoho variacích, já jsem si dneska vybrala variantu s mrkví, cibulkou a cherry rajčátky. Někdy bývá v salátu okurka, cuketa či ředkev daikon, dost často bývá podáván i s krevetami, prostě existuje nespočet různých variací. Nejraději si k salátu dávám lepkavou rýži, rázem je pak ze salátu hlavní chod. Lepkavou rýži připravíte jednoduše, stačí ji několikrát propláchnout a namočit ve vodě na 12 hod (úplné minimum je 5 hodin). Pak rýži ještě jednou propláchnete, dáte do cedníku vyloženého plátýnkem, zabalíte do plátýnka a vaříte ji pod pokličkou v páře 20 – 25 minut. Lepší je rýži v průběhu ochutnat, abychom jí nepřevařili a nebyla pak patlavá. Lepkavé rýže bych se mohla ujíst, obzvláště, když je nasáklá zálivkou z mango salátu. 😀 V receptu uvádím, že je sepsán pro 2 – 4 porce, záleží, zda jej podáváte jako přílohu nebo hlavní chod.
2 – 4 porce
INGREDIENCE:
- 2 zralá manga
- 2 větší mrkve
- 1 červená cibule
- 20 cherry rajčátek
- 2 stroužky česneku
- 4 chilli papričky Thai Red
- 3 kávové lžičky třtinového cukru
- 4 lžíce rybí omáčky
- šťáva z jedné limetky
- hrst pražených nesolených arašídů
- pár snítek koriandru
POSTUP:
- Nejdříve si připravíme zálivku na salát. Česnek oloupeme a nasekáme společně se dvěma chilli papričkami na jemno. V mističce smícháme rybí omáčku a šťávu z limety společně s třtinovým cukrem, česnekem a chilli, necháme odležet.
- Zralé mango rozkrojíme podélně podle pecky na půl a pomocí lžíce vyndáme dužinu. Mango, oloupanou mrkev a cibuli nakrájíme na tenké nudličky. Na mrkev můžete, tak jako já, použít speciální škrabku julienne, která vám práci dost usnadní. Stonky koriandru nasekáme na jemno a přidáme do mísy k salátu. Salát zalijeme zálivkou a vše zlehka promícháme.
- Rozdělíme salát na jednotlivé porce, ozdobíme nasekanými arašídy, koriandrem a na kolečka pokrájenými chilli papričkami.