Pomalu pečené hovězí s bramborovými šiškami
Tenhle recept jsem připravovala do únorového čísla časopisu Dialog, tedy na oslavu Masopustu. Bohužel jsem se pak nějak nedostala k tomu, abych recept přidala i na blog.. 🙂 Klasický masopustní guláš je bohužel při ledvinové dietě nevhodný. Vybrala jsem proto recept na dušené hovězí a ten jsem trochu upravila a výsledek chutnal báječně. Pokud nemusíte dodržovat žádnou dietu, zalijte opečené maso sklenkou červeného vína (150 ml), nechte 3 minuty odpařit a pak teprve přidejte vinný ocet a vývar.
4 porce
INGREDIENCE – DUŠENÉ HOVĚZÍ:
- 600 g zadního hovězího
- 30 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 3 stroužky česneku
- 2 střední cibule
- 12 malých šalotek
- 4 mrkve
- 3 bobkové listy
- snítka rozmarýnu
- majoránka
- pepř
- sůl
INGREDIENCE – BRAMBOROVÉ ŠIŠKY:
- 500 g brambor
- 60 g hrubé mouky
- 60 g krupice
- 1 vejce
- lžíce přepuštěného másla
- sůl
POSTUP:
- Brambory oloupeme (kvůli snížení obsahu draslíku) a uvaříme je den předem v osolené vodě do poloměkka. Pokud nemusíte dodržovat dietní opatření při dialýze, brambory uvařte ve slupce. Po uvaření vodu z brambor slijeme a necháme je v chladu.
- Hovězí maso očistíme a nakrájíme na velké kostky. V pánvi rozpustíme máslo a přidáme olivový olej a na jemno nakrájené dvě cibule. Cibuli restujeme na mírném plameni, za občasného míchání, dozlatova – cca 10 minut. Pak teplotu zvýšíme a přidáme nakrájené maso, které zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. K opečenému masu přilijeme vývar, vinný ocet a necháme vše 5 minut probublat. Zlehka osolíme a opepříme, do hrnce vložíme oloupané šalotky, stroužky česneku, oloupané mrkve nakrájené na tlustá kolečka, snítku rozmarýnu, bobkové listy a malou hrstku sušené majoránky. Promícháme, hrnec přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby rozpálené na 150 °C. Maso pečeme pod pokličkou tři hodiny. Po třech hodinách vše promícháme, a bez pokličky pečeme na 200°C přibližně další hodinu, občas opatrně promícháme. Tekutina by se nám měla o více než polovinu zredukovat a zhoustnout.
- Brambory nastrouháme na jemno do mísy, přidáme hrubou mouku, krupici, vejce a sůl. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme trochu mouky a krupice. Těsto si rozdělíme na několik menších dílů a vyválíme šišky. Hotové šišky vložíme do vroucí osolené vody a podle velikosti je vaříme 7 – 10 minut. Uvařené šišky rozprostřeme na talíř a necháme vychladnout. V pánvi si rozehřejeme přepuštěné máslo a opečeme na něm bramborové šišky dozlatova.
- Pečené hovězí s mrkví a šalotkami naservírujeme do hlubokých talířů, společně s opečenými šiškami na másle, a můžeme podávat.