Mrkvový koláč

Mrkvový koláč

Do dubnového čísla časopisu Dialog jsem připravovala recept na jednoduchý a rychlý mrkvový koláč. Můžete ho podávat například se lžící zakysané smetany nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 130 g cukru krupice
  • 20 g vanilkového cukru
  • 50 ml mléka
  • 60 ml slunečnicového oleje
  • 4 vejce
  • 230 g strouhané mrkve
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička na jemno mleté pomerančové kůry
  • hrubá mouka na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání
  • špetka soli

 

POSTUP:

  1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh. Dortovou formu vymažeme důkladně máslem a vysypeme hrubou moukou. Do druhé mísy dáme mouku, cukr, koření a důkladně promícháme. K suché směsi přidáme na jemno nastrouhanou mrkev, žloutky rozšlehané v mléce a oleji a důkladně těsto promícháme. Nakonec do těsta jemně zapracujeme sníh z bílků, aby těsto zůstalo nadýchané. Hotové těsto nalijeme do vysypané dortové formy a pečeme v troubě rozehřáté na 190°C 30 až 40 minut dozlatova.
  2. Upečený koláč necháme vychladnout, přemístíme ho na podnos a lehce posypeme moučkovým cukrem.