Pečená husa s kdoulemi

Pečená husa s kdoulemi

V naší rodině se sice na svátek svatého Štěpána podává k obědu svíčková, ale tradičně k tomuto dni patří spíše pečená husa či kachna. Tu jsme dříve dělávali na Boží hod, ale nakonec jsme od této tradice upustili a na Boží hod neděláme nic. Bereme to jako den odpočinku a dojídáme to, co zbylo ze Štědrého dne. Moje maminka vždy pekla kachnu s jablky, připravila si jí den předem a pomalu ji pekla přes noc. Ráno na Boží hod se vůně kachny už linula celým bytem. Díky pomalému pečení je maso krásně měkké a jde dobře od kosti. Stejným způsobem jsem letos připravovala i svatomartinskou husu, jen jsem jablka nahradila kdoulemi. Těch jsem díky hodné paní Haně měla letos celý podzim velkou zásobu. Pečené kdoule měli opravdu úspěch, výborně chuť pečené husy doplnily a v pekáči po svátečním obědě nezbyla ani jedna.

 

6 porcí 

 

INGREDIENCE:

  • 1 husa
  • 10 menších kdoulí
  • kmín
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Husu očistěte a vyjměte z břišní dutiny vnitřnosti. Vnitřnosti nevyhazujte, můžete z nich uvařit vývar nebo z nich udělat paštiku či knedlíčky do polévky. Husu ze všech stran i uvnitř nasolte, sůl vmasírujte huse do kůže. Kdoule důkladně omyjte, abyste se zbavili chloupků, rozkrojte podélně na čtvrtiny a vyřízněte jádřince. Část kdoulí, zhruba jednu třetinu, se špetkou kmínu dejte huse do břišní dutiny. Pak huse překřižte nohy a svažte je k sobě provázkem. Zbytek kdoulí dejte do pekáče pod rošt, husu okmínujte a položte na rošt.
  2. Do pekáče pod husu nalijte zhruba 200 ml vody a vložte na spodní příčku do trouby rozehřáté na 100 °C. Pečte husu pomalu přes noc (ideálně od půlnoci do osmi do rána). Husu obraťte na pekáči zády nahoru, zvyšte teplotu na 150 °C a pečte zhruba 1,5 hodiny, dokud nezezlátne. Během pečení husu polévejte výpekem. Pak ji otočte prsy nahoru a tenkým nožem píchněte do kůže nad horními stehny, díky tomu vyteče přebytečný tuk. Husu pečte zhruba další hodinu a půl, dokud nezačne zlátnout. Opět ji občas přelijte výpekem, pokud je potřeba přidejte do výpeku trochu vody. Každá trouba peče jinak rychle, takže teplotu je třeba během pečení upravit, tak aby byla hotová v poledne. Před koncem pečení můžete zvednout teplotu na 250 °C a troubu přepnout na chvilku na gril. Kůže se pod grilem dopeče do krásné karamelové barvy a bude úžasně křupavá.
  3. Po upečení husu nechte pár minut odpočinout, pak ji naporcujte a podávejte společně s pečenými kdoulemi, přelitou výpekem.
  4. Výpek z husy nevyhazujte, husí sádlo vám vydrží v lednici celkem dlouho. Můžete ho použít na pečení, vaření, smažení, ale i do těst. Výborné je také na čerstvý chléb posypané