Zapečená cuketa se sýrem a bylinkami
I když si každý rok říkám, že budu sbírat cukety malé a nenechám je přerůst, tak mi to nějak nevychází. Pokaždé na ně na chvilku zapomenu a v mžiku se na záhonu objeví několik kousků obřích rozměrů. A pak přichází několik týdnů, kdy člověk vymýšlí, kam ještě tu cuketu nacpat. Zapečenou cuketu se sýrem, dělám v různých variacích, někdy na omáčku použiji Nivu, jindy Gorgonzolu. Do náplně se dá použít smetanový sýr, domácí jogurtový sýr Labneh nebo směs tvarohu s vejcem, pokud chci udělat méně tučnou verzi bohatší na bílkoviny. Mám ráda všechny verze, každá má něco do sebe. Do receptu jsem sepsala variaci se čtyřmi druhy sýrů a mými čtyřmi oblíbenými bylinkami.
4 porce
INGREDIENCE:
- 1 velká cuketa (přibližně 1 kg)
- 200 g smetany 31%
- 200 g sýru s modrou plísní
- 200 g čerstvého měkkého smetanového sýru nebo jogurtového sýru Labneh
- 100 g balkánského sýru
- 125 g sýru Mozzarella
- 4 stroužky česneku
- bazalka
- mateřídouška
- šalvěj
- dobromysl
- muškátový oříšek
- pepř
- olivový olej
POSTUP:
- Velkou cuketu podélně rozřízneme a nakrájíme na plátky, které rozprostřeme na plech, osolíme a necháme vypotit. Letos jsem pěstovala cukety, které měly měkkou slupku, i když byly přerostlé, nebylo potřeba je loupat, ani zbavovat semen. Plátky cukety před vrstvením do zapékací misky osušíme čistým ubrouskem.
- V misce smícháme měkký čerstvý sýr, nastrouhaný balkánský sýr a mozzarellu, přidáme prolisovaný česnek a najemno nasekané čerstvé bylinky. Ochutíme špetkou muškátového oříšku, jemně opepříme a utřeme dohladka.
- V pánvi prohřejeme smetanu, přidáme nastrouhaný sýr s modrou plísní a lehce opepříme. Necháme na mírném ohni za občasného míchání prohřát a probublat, dokud sýrová omáčka není hladká a krémová.
- Zapékací misku vymažeme olivovým olejem, poklademe jednu vrstvu cuket na dno a zalijeme smetanovou omáčkou z modrého sýru. Cukety skládáme od kraje slupkou vzhůru, jednotlivé plátky prokládáme sýrovou směsí s česnekem. Nakonec vše zakápneme trochou olivového oleje a dáme péct na 190 °C 30 až 40 minut.
Tip: Pokud chcete čistě italskou variaci, takové Parmigianna di zucchine ai quattro formaggi, tak do náplně použijte Ricottu, Mozzarellu a Parmigiano Reggiano, do omáčky pak Gorgonzolu se smetanou.