Rychlý jablečný koláč
První letošní recept na jablečný koláč, focený pro podzimní vydání Dialogu začátkem prázdnin. Chtěla jsem sem recept přidat dřív, ale nějak mi to nevyšlo. Teď už listy na jabloni skoro nejsou a posledních pár jablek, co jsme nesklidili, leží v trávě pod stromem. Dnes jsem fotila v trávě na zahradě další jablečný koláč. Jablka jsou u nás doma prostě oblíbené ovoce, navíc úroda letos byla opravdu bohatá. Pokud budete mít chvilku navíc, zkuste si připravit, místo kupovaného listového těsta, rychlé domácí. Odkaz na něj najdete v seznamu ingrediencí. Rychlé domácí listové těsto sice tolik nelistuje, je to totiž zjednodušená verze, vycházející spíš z křehkého těsta, ale na tenhle recept se hodí báječně. Ať už použijete jakékoliv těsto, domácí či kupované, koláč bude chutnat báječně. Když totiž zkombinujete jablka, smetanu, tvaroh, máslo a med, tak to ani jinak dopadnout nemůže.
8 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Energie: 319 kcal, Bílkoviny: 5 g, Sacharidy: 23 g, Tuky: 23 g, Vláknina: 2 g, Fosfor: 75 mg, Draslík: 106 mg
INGREDIENCE:
- 290 g listového těsta
- 250 g jablek (červené a zelené)
- šťáva z jednoho citronu
- 10 g cukru
- 1 vejce
- 40 g smetany 31%
- 100 g měkkého tvarohu
- 10 g másla
- 5 g medu
- moučkový cukr na posypání okrajů
POSTUP:
- Jablka rozkrojíme na čtvrtiny, zbavíme jádřinců a vložíme do vody s citrónovou šťávou, aby nezhnědla.
- Na lehce pomoučeném vále si rozválíme těsto na obdélník, o trochu větší, než papír formátu A4, ořízneme okraje a položíme na plech vyložený silikonovou pečící podložkou, či pečícím papírem.
- Ušleháme vejce a rozdělíme do dvou misek, použijeme je do náplně i na potření okrajů těsta. Na náplň v misce ušleháme polovinu vejce, tvaroh a smetanu. Připravenou náplň natřeme na rozválené listové těsto, okraje necháme volné.
- Jablka necháme okapat, pak je vyskládáme na tvarohovou náplň. Okraje potřeme vejcem, přeložíme na náplň s jablky a opět potřeme vejcem. Před pečením potřeme jablka rozpuštěným máslem s medem.
- Koláč pečeme ve vyhřátě troubě na 190 °C zhruba 30 až 40 minut, dokud nejsou okraje zlaté a jablka měkká. Pokud nám zbylo rozšlehané vejce i med s máslem, ještě jednou jablka potřeme zhruba v půlce pečení.
Tip: Odřezky z těsta pocukrujte a posypte skořicí, zatočte do spirály a upečte.