Rebarborový koláč z křehkého těsta

Rebarborový koláč z křehkého těsta

Rebarborový koláč s geometrickým vzorem jsem si chtěla zkusit už dávno. Přemýšlela jsem z čeho udělám korpus a náplň. Nejvíc zkušeností mám s pečením křehkého těsta, takže volba byla jasná. Upravila jsem svůj recept na těsto na tartaletky a část hladké mouky jsem nahradila celozrnnou špaldovou. Náplň je v mém oblíbeném stylu, což znamená, co dům dal. V lednici jsem měla zbytek velkého kelímku zakysanky a trochu smetany. Nakonec jsem koláč posypala meduňkovým cukrem, který mi zbyl z focení pro červnové vydání časopisu Dialog. Meduňkový cukr připravíte snadno, stačí rozmixovat cukr s čerstvými listy meduňky a máte hotovo. Zkuste si ho doma také připravit, má totiž úžasnou svěží vůni i chuť.

 

8 porcí

 

INGREDIENCE – KORPUS:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g špaldové celozrnné hladké mouky
  • 90 g másla
  • 1 žloutek
  • 30 g krupicového cukru
  • 30 ml studené vody
  • špetka soli

INGREDIENCE – NÁPLŇ:

  • 250 g zakysané smetany (min. 15%)
  • 50 ml smetany 31%
  • 1 vejce (+1 bílek)
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 20 g vanilkového cukru
  • 2 – 3 stonky rebarbory
  • 1 lžička meduňkového cukru na posypání

 

 

POSTUP:

  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, špetku soli a vše důkladně promícháme. Přidáme na kousky nakrájené studené máslo, žloutek, studenou vodu a rychle vypracujeme hladké těsto. Hotové těsto dáme do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici alespoň 1 hodinu odpočinout. Těsto vyválíme do kruhu o něco většího, než je forma na koláč. Koláčovou formu vymažeme máslem, vyložíme těstem, důkladně vymačkáme do celé formy, začistíme okraje a dno propícháme vidličkou. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C 10 min. Předpečený korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň.
  2. V míse ušleháme zakysanou smetanu, smetanu a vejce společně s vanilkovým cukrem a kukuřičným škrobem. Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na špalíčky. Smetanovou náplň nalijeme do vychladlého korpusu a na vrch opatrně vyskládáme z rebarbory geometrický vzor. Doporučuji si vzor nejprve na zkoušku vyskládat vedle na prkénku a pak teprve začít zdobit koláč. Nakonec rebarborový koláč posypeme meduňkovým cukrem.
  3. Koláč pečeme v troubě rozpálené na 180°C 30 – 40 minut. Upečený koláč necháme vychladnout a můžeme podávat.