29.5.2020
Rebarborový koláč z křehkého těsta
Rebarborový koláč s geometrickým vzorem jsem si chtěla zkusit už dávno. Přemýšlela jsem z čeho udělám korpus a náplň. Nejvíc zkušeností mám s pečením křehkého těsta, takže volba byla jasná. Upravila jsem svůj recept na těsto na tartaletky a část hladké mouky jsem nahradila celozrnnou špaldovou. Náplň je v mém oblíbeném stylu, což znamená, co dům dal. V lednici jsem měla zbytek velkého kelímku zakysanky a trochu smetany. Nakonec jsem koláč posypala meduňkovým cukrem, který mi zbyl z focení pro červnové vydání časopisu Dialog. Meduňkový cukr připravíte snadno, stačí rozmixovat cukr s čerstvými listy meduňky a máte hotovo. Zkuste si ho doma také připravit, má totiž úžasnou svěží vůni i chuť.
8 porcí
INGREDIENCE – KORPUS:
- 100 g hladké mouky
- 100 g špaldové celozrnné hladké mouky
- 90 g másla
- 1 žloutek
- 30 g krupicového cukru
- 30 ml studené vody
- špetka soli
INGREDIENCE – NÁPLŇ:
- 250 g zakysané smetany (min. 15%)
- 50 ml smetany 31%
- 1 vejce (+1 bílek)
- 15 g kukuřičného škrobu
- 20 g vanilkového cukru
- 2 – 3 stonky rebarbory
- 1 lžička meduňkového cukru na posypání
POSTUP:
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, špetku soli a vše důkladně promícháme. Přidáme na kousky nakrájené studené máslo, žloutek, studenou vodu a rychle vypracujeme hladké těsto. Hotové těsto dáme do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici alespoň 1 hodinu odpočinout. Těsto vyválíme do kruhu o něco většího, než je forma na koláč. Koláčovou formu vymažeme máslem, vyložíme těstem, důkladně vymačkáme do celé formy, začistíme okraje a dno propícháme vidličkou. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C 10 min. Předpečený korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň.
- V míse ušleháme zakysanou smetanu, smetanu a vejce společně s vanilkovým cukrem a kukuřičným škrobem. Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na špalíčky. Smetanovou náplň nalijeme do vychladlého korpusu a na vrch opatrně vyskládáme z rebarbory geometrický vzor. Doporučuji si vzor nejprve na zkoušku vyskládat vedle na prkénku a pak teprve začít zdobit koláč. Nakonec rebarborový koláč posypeme meduňkovým cukrem.
- Koláč pečeme v troubě rozpálené na 180°C 30 – 40 minut. Upečený koláč necháme vychladnout a můžeme podávat.
Filed Under: Dezerty