Malinovo-borůvkové smoothie
Na přípravě ovocného smoothie není nic složitého, stačí ovoce omýt, naházet do mixéru, přidat ostatní ingredience, umixovat a je hotovo. A možná právě proto, že je to tak jednoduché, tak nás občas vůbec nenapadne si doma něco takového udělat. Já se vždycky chytám například za hlavu, když si někde dávám jogurtový nápoj Ayran, proč si ho častěji neudělám doma. Vždyť je to jen bílý jogurt, lehce osolený a našlehaný s vodou. 🙂
Recept na ovocné smoothie jsem připravovala do červnového vydání časopisu Dialog, se kterým spolupracuji už třetím rokem. Nově teď ještě k receptů počítám nutriční hodnoty, tak jsem si říkala, že je budu dávat i sem, když už se s tím dělám. Kromě klasické pětice – energie, bílkoviny, sacharidy, tuky a vláknina, tu ještě najdete uvedené množství fosforu a draslíku. Právě tyto dva nutrienty, fosfor a draslík, si musí dialyzovaní pacienti také hlídat. Oba tyto minerály mají v těle svou důležitou funkci, ale díky špatné funkci ledvin má tělo dialyzovaného pacienta problém s jejich hromaděním v těle.
4 porce
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Energie: 169 kcal, Bílkoviny: 4 g, Sacharidy: 20 g, Tuky: 10 g, Vláknina: 1 g, Fosfor: 104 mg, Draslík: 197 mg
INGREDIENCE:
- 60 g malin
- 60 g borůvek
- 400 g bílého smetanového jogurtu
- 2 lžíce (60g) medu
POSTUP:
- Ovoce omyjeme a pár kousků si uložíme stranou na ozdobu.
- Do stolního mixéru dáme vychlazený smetanový jogurt, omyté a osušené ovoce a nakonec přidáme med. Vše umixujeme dohladka, rozdělíme do čtyř sklenic, ozdobíme a můžeme podávat.