Pomazánka z červené řepy

Pomazánka z červené řepy

Červená řepa patří k mé oblíbené kořenové zelenině, kterou mám spojenou s podzimem a zimou, stejně jako ostatní kořenovou zeleninu. Dělám z ní vše možné, polévky, saláty a letos jsem je u nás hit jako pomazánka. Nesmí v ní chybět křen, česnek a hořčice, aby měla říz, čerstvá citrónová šťáva jí zas dodá svěžest. Navíc křen s česnekem je ideální zařadit do jídelníčku v chladných měsících jako prevenci proti různým neduhům. Snažím se vařit, co nejvíce ze sezónních lokálních surovin a jídlo nevnímám jen jako prostředek k utišení hladu či uspokojení chuťových buněk (ačkoliv od malička jím hrozně ráda). Takže například česnek do jídel nepřidávám pouze proto, že jim dodá šmrnc a chuť, ale i kvůli jeho léčivým účinkům.

 

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Energie: 139 kcal, Bílkoviny: 4 g, Sacharidy: 9 g, Tuky: 10 g, Vláknina: 2 g, Fosfor: 85 mg, Draslík: 259 mg

 

INGREDIENCE:

  • 300 g červené řepy (2 menší kusy)
  • 1 lžička slunečnicového oleje
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého křenu
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 40 g majonézy
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 10 g ostré hořčice

 

POSTUP:

  1. Červenou řepu omyjeme od nečistot, potřeme slunečnicovým olejem a zabalíme do alobalu. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C cca 1 hodinu do změknutí. Délka pečení závisí na velikosti řepy.
  2. Upečenou červenou řepu necháme vychladnout, zbavíme slupky a nastrouháme na jemno. Přidáme nastrouhaný křen, prolisovaný česnek, citronovou šťávu, majonézu, měkký tvaroh, hořčici a umícháme pomazánku.
  3. Hotovou pomazánku můžeme nechat hodinu odležet v lednici, aby se nám chutě propojily.