Červený rybíz à la brusinky
Příprava rybízu à la brusinky je velmi rychlá a snadná, stačí jen otrhat kuličky z hroznů, přidat koření a cukr. Zavařenina se výborně hodí ke kuřeti na paprice či svíčkové omáčce.
INGREDIENCE:
- 2 kg červeného rybízu
- 1 kg cukru
- 3 kuličky jalovce
- 2 svitky skořice
- 5 hřebíčků
- 1 hvězdička badyánu
- 20 g kyseliny citronové
POSTUP:
- Otrháme kuličky rybízu ze stopek a rybíz propláchneme. Rybíz můžeme trhat rovnou beze stopek, ale je nutné jej pak ještě tentýž den zpracovat jinak začne rychle kvasit.
- Do hrnce s tlustým dnem dáme všechny přísady a směs za občasného míchání pomalu přivedeme k varu. Snažíme se míchat opatrně, aby nám kuličky rybízu příliš nepopraskaly. Za stálého míchání provařujeme přibližně 15 min. Směs by nám měla po stěnách hrnce želírovat. Rychle plníme do řádně vymytých a sterilovaných skleniček. Sklenice postavíme na víčko na čistou utěrku a necháme vychladnout.
Tip 1: Předtím, než s receptem začnete, dejte si do mrazáku nachladit malý talířek či mističku. Směs na konci vaření kápněte na talířek a zkontrolujte, jestli směs želíruje.
Tip 2: Skleničky řádně vymyjte a dejte sterilovat do trouby zahřáté na 150°C po dobu 30 min. Víčka řádně umyjte a dejte do hrnce se studenou vodou, přivěďte vodu k varu a povařte alespoň 5 min. Víčka vyndavejte z horké vody nerezovou pinzetou a nechte je okapat. Zavařeninu plňte do horkých sklenic.
Tip 3: Na plnění sklenic používejte nerezovou nálevku na zavařovací sklenice. Okraje sklenic zůstanou čisté a plnění sklenic je mnohem rychlejší.
Tip 4: Pokud se ušpiní okraj sklenice či víčko, tak je otřete čistým hadříkem namočeným v alkoholu (min. 40 %).