Pečené kuře se studenou bylinkovou rýží
Bylinková rýže podávaná za studena je výbornou přílohou v horkých letních dnech. Kuře nám díky marinádě z červeného vinného octa a vína krásně z křehne, čerstvé bylinky a koření ho krásně provoní.
4 porce
INGREDIENCE – KUŘE:
- 4 kuřecí stehna
- 200 ml červeného suchého vína
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžičky semínek koriandru
- 3 snítky máty
- 3 snítky oregana
- 1 čerstvý bobkový list
- 2 lžičky mleté skořice
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky citrónové kůry z bio citrónu
- pepř
- sůl
INGREDIENCE – KUŘE:
- 300 g rýže Basmati
- svazek máty
- svazek petržele
- svazek kopru
- svazek pažitky
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
POSTUP:
- Kuřecí stehna očistíme a omyjeme a připravíme si marinádu. Do mísy dáme nasekanou mátu a oregano, dva plátky citronu, z kterého jsme ostrouhali kůru. Nakonec přidáme všechny ingredience na marinádu, promícháme a přidáme kuřecí stehna. Misku přiklopíme víčkem a necháme marinovat v lednici přes noc.
- Troubu si rozpálíme na 200°C. Kuřecí stehna dámě na pekáč a přelijeme marinádou. Pečeme přibližně jednu hodinu dozlatova, během pečení stehna párkrát otočíme. Pokud by se nám marináda příliš rychle vypekla, podlijeme kuře trochu vodou.
- Když dáme kuře do trouby, začneme vařit rýži. Rýži uvaříme podle návodu, nesmí být ani příliš tvrdá, ani měkká. Rýži nejraději vařím 10 minut v osolené vroucí vodě, pak přecedím přes cedník a v cedníku napařuji pod pokličkou přibližně dalších 10 minut. Rýži v průběhu vaření ochutnejte a podle potřeby dobu napařování zkraťte, či prodlužte. Po uvaření rýži propláchneme studenou vodou a necháme v cedníku okapat. Vychladlou a okapanou rýži smícháme s nasekanými bylinkami, olivovým olejem a podle chuti dosolíme. Dáme ještě na chvíli do lednice vychladit.
- Upečená kuřecí stehna servírujeme přelitá vypečenou marinádou společně s vychlazenou rýží.