Opečený chléb s česnekem a grilovanou zeleninou
Poslední týden se nám vrátila tropická vedra, takže je čas ještě vytáhnout gril a užít si posledních pár týdnů babího léta. Salát z grilované zeleniny jsem připravovala pro srpnové vydání časopisu Dialog, takže je vhodný také pro ty, kteří trpí onemocněním ledvin a musí dodržovat dietní opatření. Pokaždé se snažím vymyslet tříchodové menu tak, aby na první pohled neevokovalo dietu, ani žádná omezení. Pro letní číslo jsem tedy vybrala tři recepty na gril. Nad předkrmem jsem nemusela dlouho přemýšlet, grilovanou zeleninu se zálivkou z oleje, česneku, petrželky a citrónové šťávy mám moc ráda. Navíc, když se ještě nandá na opečený chléb potřený česnekem. 😉
4 porce
INGREDIENCE:
- 4 velké plátky bílého chleba
- 1 lilek (cca 350g)
- 2 velké červené papriky (cca 250g)
- 1 střední cuketa (cca 350g)
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce nasekané bazalky
- pepř
- sůl
POSTUP:
- V misce smícháme olivový olej s citrónovou šťávou a jedním stroužkem prolisovaného česneku. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladká emulze.
- Lilky nakrájíme podélně na plátky o tloušťce zhruba 5 mm. Z obou stran je osolíme a necháme 20 minut vypotit, pak lilky osušíme. V mezičase nakrájíme podélně také cuketu, na stejné plátky jako lilky. Nakrájené cukety a lilky potřeme emulzí z olivového oleje, citrónové šťávy a česneku. Zhruba jednu třetinu směsi si necháme na později.
- Papriky opečeme ze všech stran na rozpáleném grilu 8 – 15 minut. Slupka musí být zlehka opečena (opálena) do černa, aby šla později snadno sloupnout. Papriky by měly být trochu změklé, ne však příliš, v salátu se nesmí rozpadat. Upečené papriky sundáme z grilu, dáme do mísy a přiklopíme víkem či talířem, aby se nám zapařily a šlupka šla pak lépe sloupnout. Necháme je přiklopená cca 5 – 10 minut.
- Mezitím si opečeme na grilu lilky a cukety, postačí přibližně 2 – 3 minuty z každé strany.
- Papriku oloupeme a zbavíme jádřinců. Všechnu zeleninu nakrájíme podélně na nudličky a dáme do mísy. K nakrájené zelenině přilijeme zbylou emulzi z olivového oleje, citrónové šťávy a česneku. Přidáme nasekanou bazalku, lehce osolíme, opepříme a promícháme.
- Plátky chleba opečeme na grilu dozlatova, z obou stran, a potřeme je česnekem. Na opečený chléb potřený česnekem nandáme salát z pečené zeleniny a můžeme servírovat.