Pečená kuřecí stehna se zeleninou a bylinkami
Dnes mám pro vás připravený jednoduchý recept na pečená kuřecí stehna s bramborami a mrkví. Příprava je jednoduchá, zabere chvilku a pak se vše jen naskládá do pekáče, strčí do trouby a nechá péct. V prvních dvou fázích se peče vše přiklopené, aby se maso nevysušilo a zelenina změkla, ve třetí, poslední fázi poklici odklopíme a stehna upečeme dozlatova. A aby bylo jídlo veselejší, nakonec vše posypeme nasekanými bylinkami.
4 porce
INGREDIENCE:
- 4 kuřecí stehna
- 12 mrkví
- 480 g brambor
- 4 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 40 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- velká hrst nasekané pažitky
- velká hrst nasekané listové petrželky
- řeřicha na ozdobu
- pepř
- sůl
POSTUP:
- Mrkev a brambory očistíme a oloupeme. Pokud máte nové brambory, které mají tenkou slupku, tak je stačí omýt a není potřeba je loupat. Brambory nakrájíme podélně na měsíčky, mrkev necháme vcelku. Zeleninu vložíme do pekáče vyloženého pečícím papírem. Zlehka osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.
- Kuřecí stehna očistíme, na vrchní straně nadzvedneme kůži a tím vytvoříme kapsu. Do kapsy vložíme na jemno nasekanou petrželku s pažitkou, půl stroužku podélně rozkrojeného česneku a plátek másla. Maso osolíme z obou stran a položíme do pekáče na zeleninu. Stehna ještě nakonec zlehka opepříme a osolíme. Podlijeme 150 ml vody a pekáč přiklopíme víkem, či překryjeme pečícím papírem a zavážeme kolem dokola provázkem, aby nám neunikala pára. Dáme péct do rozpálené trouby na 250°C, pečeme 30 minut, pak teplotu stáhneme na 200°C a necháme péct přikryté ještě dalších 30 minut. Odklopíme a přidáme pod stehna k zelenině jarní cibulku. Kuře pečeme na 180°C další hodinu až hodinu a půl, aby byla zelenina měkká a kuře mělo pěkně vypečenou kůrčičku. V půlce závěrečného pečení bez poklice stehna otočíme, aby byla kůže opečena z obou stran. Podle potřeby podlijeme vodou.
- Upečená stehna se zeleninou rozdělíme na talíře a posypeme nasekanou pažitkou s klíčky řeřichy.