Recepty

Rajčatová polévka s fazolemi

Rajčatová polévka s fazolemi

Polévka z toskánských loupaných rajčat patří k mým oblíbeným. Její příprava je rychlá, takže rázem máte uvařený lehký oběd či večeři. Růžové a bílé fazole polévku nejen ozdobí, ale jejich oříšková chuť skvěle ladí s rajčaty.   4 porce   INGREDIENCE: 800 g (dvě plechovky) 

Bezový květ v těstíčku s ředkvičkovým dipem

Bezový květ v těstíčku s ředkvičkovým dipem

Květ černého bezu smažený v těstíčku, lidově kosmatice,  je mé oblíbené jarní jídlo. Nejraději používám jen napůl rozvinuté květy, které drží pevně pohromadě. Sýrové těstíčko z čočkové mouky je pěkně křupavé. Ke kosmatici skvěle sedí ředkvičkový dip.   4 porce   INGREDIENCE: 16 menších květenství 

Steak z lososa s chřestem a holandskou omáčkou

Steak z lososa s chřestem a holandskou omáčkou

Chřest s holandskou omáčkou je jarní klasika a receptů a videí, jak na to, je všude spousta. Holandskou omáčku sice není tak těžké připravit, ale pro začátečníka to může být oříšek. Nelamte si hlavu, pokud se Vám omáčka trochu zdrcne, či se nějak jinak nepovede.. Musím 

Bezinkový sirup

Bezinkový sirup

Sirup z květů černého bezu nesmí u nás doma chybět, dělám ho pravidelně každý rok. Část sirupu vždy připravím za studena a dám do lednice k okamžité spotřebě, ale nikdy dlouho nevydrží. Zkazit se ale nestačí.. Zbytek pak raději zavařím, aby vydržel na celou zimu 

Sirup z květů růže

Sirup z květů růže

Sirup z květů růže má úžasnou květinovou vůni a chuť. Nejraději mám kombinaci z květů růže stolisté a svraskalé. Stolistá růže má citrónový nádech a růže stolistá přidá, kromě chuti, sirupu i krásnou barvu.   1 ,5 l sirupu   INGREDIENCE: 2 hrsti květů růže 

Lipový sirup

Lipový sirup

Lipový sirup skvěle osvěží v letních dnech a v zimě jím můžete osladit bylinkový čaj.    1,5 l sirupu   INGREDIENCE: 2 hrsti květů lípy 800 g cukru 1 l vody 20 g kyseliny citrónové   POSTUP: Květy lípy opláchneme, otrháme ze stonků a dáme 

Polévka z pečených rajčat

Polévka z pečených rajčat

Polévka z pečených cherry rajčat je další variací mé oblíbené rajčatové polévky. V tomto receptu jsem místo zeleninového vývaru použila orestovanou zeleninu na olivovém oleji.   4 porce   INGREDIENCE: 200 g cherry rajčat 400 g toskánských rajčat v konzervě 3 stonky řapíkatého celeru 1 

Dýňovo-špenátový quiche

Dýňovo-špenátový quiche

Dýně, dýně, dýně.. A k dýni se nejen barevně, ale i chuťově hodí i špenát a česnek. Do těsta na quiche jsem přidala konopnou mouku, která obsahuje kyselinu listovou, vlákninu, rostlinné bílkoviny a spoustu dalších zdraví prospěšných látek.   6 porcí   INGREDIENCE TĚSTO: 150 

Levandulový sirup

Levandulový sirup

Levandulový sirup jsem poprvé zkoušela loňské léto. Musím říct, že tenkrát se mi moc nepovedl, neotrhala jsem kvítky ze stonků a šťáva byla trochu hořká. Používala jsem ho pak spíš jen na doslazení bylinkových čajů. Nevzdala jsem to a letos ho vyzkoušela znovu, trochu jsem 

Zavařenina z bílého rybízu s levandulí a skořicí

Zavařenina z bílého rybízu s levandulí a skořicí

Zavařenina z bílého rybízu se skvěle hodí například na lívance s jogurtem či zakysanou smetanou. Díky levanduli a skořici dostane příjemnou vůni a zvýrazní se tak chuť bílého rybízu. INGREDIENCE: 1300 g bílého rybízu 700 g cukru 2 svitky skořice 5 snítek levandule 20 g